![](/media/lib/109/n-boso-cb813c5a6e6b13a497458a5e0fafe1e5.jpg)
Polscy naukowcy twórcami „inteligentnej” koszulki dla sportowców
23 grudnia 2020, 09:18Opisze pracę serca i aktywność mięśni, przeanalizuje temperaturę i potliwość w trakcie wysiłku. Koszulka opracowana przez naukowców z Wojskowej Akademii Technicznej jest uzupełniona aplikacją, która zapisuje szczegółowo przebieg treningu, trasę marszu, biegu lub przejazdu rowerem, i pozwala na rywalizację online z innymi sportowcami.
![](/media/lib/556/n-grzechotnik-e39af06dcba268ba835d33f5234a5530.jpg)
Grzechotniki jak ludzie. U nich również działa buforowanie społeczne
18 lipca 2023, 15:18Naukowcy z Loma Linda University, uczelni wyższej prowadzonej przez Adwentystów Dnia Siódmego, przedstawili pierwsze dowody wskazujące, że towarzystwo grzechotnika wpływa uspokajająco na innego grzechotnika. Przeprowadzone badania pokazały, że u zestresowanego węża mamy do czynienia ze zjawiskiem społecznego przekazu emocji – buforowania społecznego – czyli sytuacji w której obecność towarzysza zmniejsza stres. Zjawisko to jest szeroko opisywane głównie u ludzi i innych ssaków. Teraz wiemy, że występuje też u węży.
Mniej cholesterolu dzięki marynatom
4 lipca 2006, 15:26Pomyślna wiadomość dla miłośników mięsa. Naukowcy z Tajwanu odkryli, że marynowanie mięsa może obniżyć ilość niezdrowego cholesterolu, który tworzy się podczas gotowania mięsa.
![Czosnek© Dixi, GNU FLD (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Warzywa_czosnek002.jpg](/media/lib/2/1172416580_253746-4c23a84c491e82ca71c1f3ba3b09aa85.jpeg)
Zmiażdżony, niegotowany proszę
25 lutego 2007, 15:11Czosnek przeciskany przez praskę czy miażdżony w inny sposób jest zdrowszy od ząbków zjadanych w całości. Dlaczego? Ponieważ zgniatanie niszczy błony komórkowe i uwalnia enzym zwany alliinazą. Rozkłada on bezwonną alliinę do związku charakteryzującego się silnym działaniem antybiotycznym i zapobiegającego tworzeniu się zakrzepów.
![Hoodia gordonii© Winfried Bruenkenlicencja: Creative Commons](/media/lib/21/1200911498_690423-4446b0c351707fb1422c6d1a6c2e0cd6.jpeg)
Wyginą, zanim pomogą
21 stycznia 2008, 10:19Wielu roślinom leczniczym zagraża wyginięcie. Ponad połowa przepisywanych obecnie leków bazuje na związkach znalezionych pierwotnie właśnie w roślinach. Organizacja Botanic Gardens Conservation International (BGCI) obawia się o ich los. Zdaniem ekspertów, remedia na AIDS czy nowotwory mogą nie być nigdy wynalezione, bo nadmierna eksploatacja i wylesianie wcześniej zrobią swoje...
![](/media/lib/36/epimedium-763bb91a8d7396d02db6b4414f86ba9b.jpg)
Liście zastąpią Viagrę?
29 września 2008, 10:09Niewykluczone, że mediolańczycy znaleźli coś, co zwalcza zaburzenia erekcji równie skutecznie, co Viagra, powodując przy tym mniej efektów ubocznych. Mowa tu o liściach epimedium, byliny z rodziny berberysowatych (Journal of Natural Products).
![](/media/lib/50/opera-w-syczuanie-2e868a9dd962299b1c12f7e53e349ade.jpg)
Opera - balsam dla serca
23 czerwca 2009, 10:19Opera jest muzyką serca i nie chodzi tu o emocje, jakie wywołuje, lecz o jej dobroczynny wpływ na narząd zaopatrujący nasze ciało w krew (Circulation).
![](/media/lib/37/android-47748a44d08df536b4f9066df039d4a2.jpg)
Amerykanie polubili Androida
6 sierpnia 2010, 11:20Android podbił nie tylko serca Brytyjczyków. Także na najważniejszym rynku świata - w USA - system Google'a zaczął wyprzedzać konkurencję.
![](/media/lib/81/ibm_pc_5150-bdef66e9402e957ce444dbe1db8b804f.jpg)
Pecet obchodzi 30. urodziny
12 sierpnia 2011, 10:44Przed 30 laty, 12 sierpnia 1981 roku IBM zaprezentował pierwszego peceta. Na rynku były dostępne już wówczas inne komputery skierowane do osób indywidualnych, ale to otwarta modułowa architektura PC miała z czasem wygrać walkę o serca klientów.
![](/media/lib/92/n-danie-rybne-743d91c25d3671460405f1109ccbcf77.jpg)
Reakcja organizmu na tłuszcz zależy od jego wpływu na mikrobiom?
4 września 2012, 12:36Czemu nasz organizm dobrze reaguje na jedne tłuszcze, np. te z ryb, podczas gdy inne wiążą się z chorobami serca czy cukrzycą? Wg nowej teorii wysnutej przez amerykańskich naukowców, przyczyn należy poszukiwać w ich oddziaływaniu z mikroflorą jelit.